czwartek, 14 sierpnia 2014

Racuchy Violi - krok po kroku

Racuchy Violi:
Składniki na dziesięć racuchów:
  • 1 jajko
  • pół torebki drożdży
  • 25 g masła
  • 130 g mąki
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
Sposób przyrządzania:
1 -
Weź dwie miseczki.
Do jednej wsyp mąkę, cukier, sól i drożdże i dobrze wszystko wymieszaj.
Do drugiej wlej mleko i wbij jajko, porządnie roztrzep. Następnie,
POŁĄCZ ZAWARTOŚĆ obu miseczek, rozcierając grudki,
aż masa będzie całkiem gładka.
2 -
Rozpuść masło
w rondelku i dodaj je do zawartości miski. Weź patelnię,
połóż na niej trochę masła i jak już będzie rozgrzana,
wlej trochę ciasta. Racuchy powinny mieć około 10 cm średnicy
(na oko, nie będziemy mierzyć tego linijką !xD).
3 -
Utrzymuj mały ogień,
żeby ciasto się nie przypaliło.
Kiedy zobaczysz BĄBELKI na brzegu racucha, pierwsza strona
będzie prawie gotowa. Poczekaj jeszcze chwilę,
odwróć placek i smaż z drugiej strony, w ten sam sposób.
4 - 
Kontroluj  stopień usmażenia drugiej strony placka.
Kiedy już jest gotowy, przełóż go na talerz i polej roztopioną czekoladą.
A następnie... skosztuj, mnniam ! 

Zamierzacie skorzystać z przepisu ?


1 komentarz: