Racuchy Violi:
Składniki na dziesięć racuchów:
- 1 jajko
- pół torebki drożdży
- 25 g masła
- 130 g mąki
- 20 g cukru
- szczypta soli
- 200 ml mleka
1 -
Weź dwie miseczki.
Do jednej wsyp mąkę, cukier, sól i drożdże i dobrze wszystko wymieszaj.
Do drugiej wlej mleko i wbij jajko, porządnie roztrzep. Następnie,
POŁĄCZ ZAWARTOŚĆ obu miseczek, rozcierając grudki,
aż masa będzie całkiem gładka.
2 -
Rozpuść masło
w rondelku i dodaj je do zawartości miski. Weź patelnię,
połóż na niej trochę masła i jak już będzie rozgrzana,
wlej trochę ciasta. Racuchy powinny mieć około 10 cm średnicy
(na oko, nie będziemy mierzyć tego linijką !xD).
3 -
Utrzymuj mały ogień,
żeby ciasto się nie przypaliło.
Kiedy zobaczysz BĄBELKI na brzegu racucha, pierwsza strona
będzie prawie gotowa. Poczekaj jeszcze chwilę,
odwróć placek i smaż z drugiej strony, w ten sam sposób.
4 -
Kontroluj stopień usmażenia drugiej strony placka.
Kiedy już jest gotowy, przełóż go na talerz i polej roztopioną czekoladą.
A następnie... skosztuj, mnniam !
Zamierzacie skorzystać z przepisu ?
nie
OdpowiedzUsuń